Pre vytvorenie kvalitnej čerstvo lisovanej štavy je veľmi dôležitý výber tých najlepších surovín
Len čerstvé ovocie a zelenina od overených pestovateľov s bohatou tradíciou sa môže stať stavebným kameňom produktov značky Fresh.
Rio Fresh šťavy sú pripravené len z vybraných odrôd ovocia, zeleniny. Chuť našich čerstvo odšťavených štiav sa môže jemne odlišovať, podobne ako sa prirodzene mení i chuť ovocia podľa sezóny zberu a odrody.

Zdravotné účinky ovocia a zeleniny

health-brain

Mozog

Cvikla môže znižovať riziko
demencie a problémov s pamäťou
health-stress

Stres

Vitamín C a horčík zmierňujú
uvoľňovanie kortizolu a zvyšujú tak
odolnosť organizmu proti stresu
health-energy

Energia

Jablká sú významným zdrojom
energie. Živiny sa vo forme šťavy
dostávajú do tela takmer
okamžite
health-digestion

Trávenie

Vláknina stimuluje črevá, pečeň
a obličky, pomáha pri očisťovaní
organizmu, podporuje prevenciu
pred chorobami
health-cell-life

Životnosť buniek

Látka ako resveratrol môže
pomáhať pri zabraňovaní
predčasnému zániku buniek
health-sleep

Spánok

Zelená listová zelenina obsahuje
horčík, uvoľňuje nervový systém
a bojuje proti nespavosti
health-nutrients

Denná dávka živín

Jednoduchá a rýchla cesta, ako
dosiahnuť odporúčanú dennú dávku
ovocia či zeleniny
health-bones

Kosti

Zelenina obsahuje veľa vápnika
a horčíka, tie pomáhajú pri raste
a udržiavaní zdravých kostí a zubov

Všade dobre, doma najlepšie !

Staré známe, obyčajné, jablko nás sprevádza od nepamäti. Objavuje sa v rozprávaniach našich starých rodičov, v porekadlách, rozprávkach, povestiach, či starých mýtoch. Napokon, aj v Knihe kníh má jablko svoje dobre známe miesto.
V našich končinách sa bežne pestuje množstvo odrôd tohto šťavnatého a zdravého ovocia. A predsa naň v konkurencii veľkého množstva vzdialených exotických plodín často zabúdame. Neuvedomujeme si, čo všetko nám jablká z našich záhrad dokážu ponúknuť. Stačí sa len načiahnuť... A vrátiť jablku miesto, ktoré mu zaslúžene patrí.

Jablká sú chutné a šťavnaté ovocie. Obsahujú veľa vody, dokážu dobre uhasiť smäd a zanechať pritom príjemnú a osviežujúcu chuť.
Dužina a šupky jablka obsahujú vo vode rozpustnú vlákninu s názvom pektín. (Na rozdiel od džúsov z koncentrátu, kde sa táto látka pôsobením procesov čírenia a zahusťovania stráca).Je to veľmi potrebná látka pre ľudský metabolizmus. Vláknina má nielen metabolický účinok, ale i ochranný účinok na črevnú stenu. Vďaka pektínu zlepšujú jablká proces trávenia, očisťujú ľudské telo, dokonca môžu pomôcť aj s chudnutím.
Jablká obsahujú množstvo minerálnych látok. Obsahujú draslík, magnézium, vápnik, fosfor i mnohé iné minerálne látky, ktoré znižujú pocit únavy, podporujú rast kostí, udržiavajú správnu hladinu vody v tele.
Sú významným zdrojom energie, bohaté na fruktózu, cukor, ktorý sa v tele rozkladá pomaly, a vitamín C.

Okrem toho obsahujú aj vitamín A, B6, E, ktoré rovnako ako „céčko“ posilňujú imunitný systém.
Konzumáciou jabĺk dokážete znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení, znižujete hladinu zlého cholesterolu LDL, znižujete krvný tlak.

Jablká sú taktiež zdrojom mnohých antioxidantov (katechín, floridzín), flavonoidov ktoré majú protirakovinové účinky. Podľa odborníkov, jablká v tehotenstve môžu znížiť riziko astmy u detí.
Zubári odporúčajú konzumáciu jabĺk ako prírodný a osvedčený prostriedok na čistenie a hygienu ústnej dutiny. Odstraňujú zvyšky stavy a masírujú ďasná.


Dnešné výskumy len potvrdzujú, že skúsenosti našich predkov zachytené v ľudových múdrostiach sú založené na pravde. Pravidelná konzumácia jabĺk má naozaj blahodárne účinky na ľudský organizmus. Posilňuje imunitu, očisťuje organizmus, podporuje trávenie a znižuje riziká vzniku niektorých závažných chronických ochorení.
Navyše majú výbornú šťavnatú chuť. Rio Fresh ponúka toto naše domáce vzácne ovocie aj vo forme šťavy lisovanej za studena, ktorá si zachováva pôvodné vlastnosti jablka.

Aké sú pozitívne účinky jablka na ľudský organizmus?

- podporuje metabolizmus a trávenie

- posilňuje imunitu

- znižuje hladinu zlého cholesterolu,
krvný tlak, posilňujú krvný obeh

- udržuje správnu hladinu vody a cukru v tele

- je bohatým zdrojom energie,
blahodárne pôsobia na nervovú sústavu
- očisťuje organizmus,
odstraňujú toxíny z tela

- znižuje riziko vzniku civilizačných chorôb

- má omladzovací a regeneračný účinok

- výrazne obmedzuje tvorbu kyseliny močovej

- podporuje ústnu hygienu, posilňuje ďasná

Podceňovaný zdroj pohody

Medzi klasické slovenské ovocie patrí aj hruška. Rovnako ako jablko, by si zaslúžila určite viac popularity a našej pozornosti. Je typická svojou šťavnatosťou a sladkou chuťou, dokáže zahnať smäd a chuť na sladké. Obsahuje minimum kalórií, má vysoký obsah vody a fruktózy, vďaka čomu je lepšie znášaná aj diabetikmi. Zároveň je známa nízkym obsahom proteínov a tukov. Práve pre to sa hruška využíva aj ako pomoc pri obezite, rôznych detoxikačných kúrach, diétach.


V hruškách sa nenachádza veľa vitamínu C, obsahujú viac A, E a B vitamíny. Okrem vitamínov sa v nich nachádza najmä vápnik, fosfor, draslík, jód, železo či kyselina listová.
Vitamín B a kyselina listová sú potrebné na tvorbu hormónov šťastia v ľudskom organizme. Obsahuje veľa dôležitej vlákniny, ktorá pomáha pri trávení, prečisťuje črevá, odstraňuje zápchu a iné poruchy trávenia. Rozpustná vlákniná znižuje hladinu cholesterolu v krvi, nerozpustná má laxatívne účinky. Vďaka väčšiemu obsahu draslíka a močopudným účinkom, je konzumácia hrušiek vhodná pri znižovaní krvného tlaku.

Hrušky tiež podporujú fungovanie obličiek, vylučovanie kyseliny močovej a iných dusíkatých látok, pomáhajú pri močových kameňoch.


1 pohár lisovanej hrušky Vám pozitívne stimuluje náladu.

Aké sú pozitívne účinky hrušky na ľudský organizmus?

rýchly prírodný zdroj energie

antioxidanty posilňujú imunitu

znižuje hladinu zlého cholesterolu,
posilňujú krvný obeh
má diuretické a mierne laxatívne účinky,
znižuje krvný tlak

prečisťujú črevá,
pomáhajú pri poruchách trávenia

podporujú dobrú náladu

Výborná nielen „naoko“!

Medzi našu najznámejšiu koreňovú zeleninu patrí mrkva. Pôvodom pravdepodobne z južnej Ázie, dnes sa už pestuje po celom svete. Karotka je skoré štádium mrkvy s kratším šťavnatejším koreňom, jemnejšou dužinou.
Aj v našich končinách sa už mnoho generácií mohlo presvedčiť o univerzálnych pozitívnych účinkoch karotky na ľudský organizmus. Nie náhodou sa mrkva považuje za jednu z najzdravších potravín vôbec, ktorá ma priaznivý účinok nielen na zrak.


Mrkva je známa najmä predovšetkým svojím vysokým obsahom betakaroténu, vďaka čomu má mrkva svoju typickú farbu. Tento antioxidant sa v procese trávenia mení na vitamín A. Má očisťujúci a omladzujúci účinok, pomáha telu v boji so stresom. Udržiava sliznice v dobrom stave, regeneruje pleť, vlasy, nechty, spomaľuje starnutie buniek. Vitamín A sa v sietnici pretvára na rodopsín, ktorý je potrebný pri nočnom videní alebo videní pri slabšom svetle. Podľa mnohých výskumov má betakarotén aj výrazne protirakovinové účinky (znižuje riziko rakoviny pľúc).
Antioxidanty neutralizujú v tele voľné radikály a pomáhajú tak očisťovať organizmus, odvádzajú toxíny z tela, podporujú imunitný systém. Okrem vitamínu A obsahuje mrkva aj vitamíny B, E, C, a vitamín K podporujúci zrážanlivosť krvi, urýchľuje hojenie rán, má antibakteriálne účinky. Kyselina listová je ďalší dôležitý vitamín, ktorý stimuluje krvotvorbu.
Karotka je aj výborný zdroj minerálov ako vápnik, horčík, fosfor, kremík, železo, selén.

Mrkva je výnimočná aj vďaka vysokému obsahu vlákniny. Pektín obsiahnutý v mrkve na seba viaže až 80% ťažkých kovov a vylučuje toxické a iné odpadové látky z tela von. Podporuje metabolizmus, pomáha udržiavať tráviaci trakt zdravý. Pôsobí pri znižovaní kyslosti žalúdka, spomaľuje jeho vyprázdňovanie, tým vzniká pocit plnosti a zníženie chuti do jedla.
Karotková šťava je vynikajúci očisťujúci prostriedok pre žlčník a pečeň. Spomaľuje absorbciu sacharidov z tenkého čreva do krvi, čím stabilizuje kolísanie krvného cukru. Vláknina znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi, vylučuje tukové látky, žlčové kyseliny... Zohráva tak významnú úlohu v prevencii a liečbe niektorých civilizačných chorôb, je dôležitá pre správnu funkciu srdca a krvného obehu.
Doprajte si aspoň deci mrkvovej šťavy denne, počas gravidity aj dva litre.

Aké sú pozitívne účinky karotky na ľudský organizmus?

- zlepšuje videnie v tme,
v zhoršených svetelných podmienkach

- pomáha pri prevencii proti rakovine

- spomaľuje starnutie buniek

- regeneruje pleť, vlasy, nechty

- má antibakteriálne účinky,
urýchľuje hojenie rán
- má pozitívny vplyv na činnosť srdca a ciev,
stimuluje krvotvorbu

- vylučuje toxické a odpadové látky z tela,
podporuje metabolizmus

- znižuje vysoký cholesterol v krvi

- podporuje pevnosť kostí a zubov

Červená pre choroby!

Mnoho ľudí nevníma cviklu ako potravinu na bežné konzumovanie, skôr je považovaná za špeciálnu zeleninu pre výnimočnejšie situácie. Je to ale veľká škoda, pretože cvikla ponúka širokú škálu zdraviu prospešných živín a overených pozitívnych účinkov pre ľudské telo. To poznali ľudia už dávno v minulosti, dokonca sa predpokladá, že pre Slovanov hrala červená repa alebo cvikla významnú úlohu pri výžive. Mohla to byť aj akási predchodkyňa zemiakov, keď sa používala ako príloha k mäsu.


Je to obrovská prírodná zásobáreň dôležitých látok. Cvikla obsahuje veľa bielkovín, draslíka, železa, horčíka, medi, zinku, fluóru, mangánu a vitamínov C, B1 a B2. Železo podporuje tvorbu červených krviniek a prečisťuje krv. Je to výborný detoxikačný prostriedok. Skvele prečisťuje najmä pečeň a vďaka tomu sa zlepšuje i kvalita pokožky. Taktiež má silné antibakteriálne účinky. Cvikla obsahuje mnoho vitamínov a minerálov. Množstvo vitamínu C podporuje imunitný systém.
Jej bohaté zloženie zvýrazňuje jej preventívny charakter. Často sa uvádza ako ochrana pred tvorbou rakovinových buniek. Najdôležitejším antioxidantom nachádzajúcim sa v tejto zelenine je vitamín E. Ochraňuje bunky pred účinkami voľných radikálov, napomáha tým spomaľovať starnutie. Podporuje aj činnosť nervového systému a zlepšuje hojenie rán. Vďaka vláknine upravuje činnosť čriev a pomáha proti zápche a hnačke. Používa sa aj na detoxikáciu organizmu. Pektín podporuje trávenie, vylučovanie toxínov, rádioaktívnych látok z tela. Farbivo betain podporuje funkciu pečeňových buniek, chráni pečeň a žalúdok. Pomáha pri spracovávaní tukov, ktoré sa tak nehromadia v pečeni. Cvikla podporuje aj rozpúšťanie usadenín vápnika v tele, ktoré spôsobujú rôzne ochorenia ako ochorenia srdca, kŕčové žily, ateroskleróza, obličkové kamene... Zabraňuje kôrnateniu tepien. Rýchlejšie vyplavuje z tela cholesterol a čím znižuje jeho hladinu v krvi. Vynikajúca je aj pri problémoch s hemeroidmi. Kvôli vysokému podielu železa zlepšuje krvný obraz a je vhodná proti chudokrvnosti. /p>

Zo všetkých druhov zeleniny obsahuje najviac kremíku (tzv. minerál krásy). Je dôležitý pre tvorbu a pevnosť väzov a kostí. Stará sa o zdravé cievy, pružnú pokožku, pevné vlasy a nechty. Bohato zastúpená je tiež kyselina listová potrebná pre okysličovanie buniek a obnovu buniek. Je to výborný prostriedok na udržanie si mladistvého vzhľadu. U žien podporuje plodnosť a v tehotenstve zdravý vývoj plodu. Je plná kyseliny listovej, ktorá je tiež dôležitá pre tehotné ženy, pretože pomáha eliminovať vrodené vady a podporuje správny vývoj mozgu ešte nenarodených detí.


Pri pití cviklovej šťavy (viac ako 100 ml), najmä ak sa množstvo šťavy nezvyšuje postupne, sa môžu dostaviť niektoré znaky silného detoxikačného procesu, reakcie na prečisťovanie organizmu, keďže z tela sa vyplavujú veľké zásoby škodlivín, odpadových látok, ťažkých kovov. Môže sa to prejaviť nevoľnosťou, závratmi. Je preto možno lepšie neužívať viac šťavy naraz, ale skôr dať si 1 dl viackrát za deň. Červené farbivo môže pri vysokej koncentrácii vyvolať červené sfarbenie moču, či stolice. Tento efekt je neškodný, je to sprievodný znak pozitívnych účinkov cvikly a pôsobenia antioxidantov.

Aké sú pozitívne účinky cvikly na ľudský organizmus?

- povzbudivý účinok pre mozog,
zvýšený príjem energie

- pomáha pri prevencii proti rakovine

- urýchľuje metabolizmus, pomáha pri trávení

- znižuje hladinu zlého cholesterolu

- zbavuje telo toxických a odpadových látok,
prevencia pred ochoreniami obličiek a pečene
- zabezpečuje tvorbu žalúdočnej kyseliny
na lepšie využitie bielkovín v organizme

- má odvodňovací a odkysľujúci účinok

- podporuje krvotvorbu, prečisťuje krv

- zlepšuje pevnosť kože a kostí,
spomaľuje starnutie organizmu

Sladká exotika!

Toto nezameniteľné exotické ovocie bolo kedysi dostupné len výnimočne, u nás v čase Vianoc, či na rôznych extravagantných recepciách a banketoch. Dnes je však už toto sladké ovocie jedinečnej chuti pochádzajúce z Južnej Ameriky prístupné kedykoľvek.
Ananás je ovocie bohaté na vitamíny, minerály a ďalšie dôležité látky . Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C a betakarotén. Je bohatý aj na stopové prvky ako horčík, železo, zinok, sodík, síra, mangán, draslík a fosfor. Ananás je známy aj ako prírodne liečivo, najmä vďaka vysokému obsahu enzýmu bromelín.


Bromelín pomáha pri metabolizme bielkovín. Dokáže ich štiepiť na aminokyseliny, zabraňuje tvorbe tukového tkaniva. Ide o silnú protizápalovú látku, zmierňuje bolesť, odvodňuje organizmus, zmierňuje opuchy a pomáha pri hojení rán. Enzým je prospešný aj v prevencii srdcových chorôb, znižuje riziko trombózy. Odstraňuje usadeniny na vnútorných stenách ciev a znižuje krvný tlak.
Bromelín preniká do organizmu aj cez kožu, ananásovou šťavou je možné obmedziť alebo odstrániť starecké pigmentové škvrny. Ananás znižuje svalové napätie a pôsobí proti lokálnym svalovým kŕčom. Konzumácia ananásu pomáha pri tvorbe svalovej hmoty, je výbornou prevenciou proti svalovej ochabnutosti.
Ananás je močopudný, odporúča sa ako prevencia pred chorobami obličiek a močového aparátu, podobne ako prevencia proti črevným ťažkostiam.

Ananásová šťava sa používa pri rôznych očistných a redukčných kúrach, pomáha prekonať pocit únavy a hladu, keďže obsahuje veľa ovocného cukru.
Ananás obsahuje biotín, ktorý má priaznivý účinok na zdravie kože, vlasov a nechtov.
V Karibiku je ananás vnímaný aj ako silné afrodiziakum pre obe pohlavia.

Aké sú pozitívne účinky ananásu na ľudský organizmus?

- má protizápalový účinok, zmierňuje bolesť a opuch,
podporuje hojenie rán

- slúži ako prevencia srdcovo-cievnych ochorení,
chorôb obličiek a močového aparátu

- pomáha prekonať pocit únavy a hladu

- povzbudzuje organizmus, obnovuje tkanivá
- zlepšuje funkciu podžalúdkovej žľazy

- pomáha pri hnačke a črevných problémoch

- pozitívny vplyv na nechty, vlasy a kožu

- považuje sa za účinné afrodiziakum

Aby Vám „nevyskočil“ tlak!

V priebehu niekoľkých rokov sa brokolica stala veľmi obľúbenou súčasťou nášho stravovania, pôvodom pravdepodobne z oblastí Stredozemného mora.
Brokolica je cenná predovšetkým pre svoj vysoký obsah vitamínu C, je druhou zeleninou s najvyšším obsahom vitamínu C, obsahuje ho viac ako citrusové plody. Brokolica je je významným zdrojom betakaroténu, vlákniny, kyseliny listovej. Brokolica výrazne ochraňuje ľudský organizmus proti voľným radikálom, toxickým a rakovinotvorným látkam. Funguje ako účinná prevencia pri karcinogénnych ochoreniach hrubého čreva a prostaty.
Tiež obsahuje veľké množstvo minerálov: draslíka, železa , vitamín E, niacín, biotín, fosfor, horčík, síru, selén a zinok. Vysoký obsah draslíka v brokolici pôsobí odvodňujúco a znižuje krvný tlak. Vďaka vláknine podporuje metabolizmus, zlepšuje trávenie, vyprázdňovanie, obnovuje črevnú mikroflóru. Minerály a vláknina podporujú činnosť svalov a hormónov.

Brokolica povzbudzuje látkovú premenu vo všetkých telesných bunkách a tak prispieva k posilneniu a vitalite organizmu. Posilňuje aj srdce a krvný obeh, podnecuje krvotvorbu.

Aké sú pozitívne účinky brokolice na ľudský organizmus?

- aktivizuje látkovú výmenu

- podporuje prácu srdca a krvného obehu,
svalov a nervov

- pomáha znižovať riziko rakoviny

- stimuluje metabolizmus , zlepšuje trávenie
- pôsobí preventívne proti infekciám
a podporuje imunitný systém

- odvodňuje, znižuje krvný tlak

- zmierňuje menštruačné problémy

- odstraňuje neurózy, poruchy spánku

Horká diéta!

Toto citrusové ovocie je výborným zdrojom antioxidantov, no najmä vitamínu A a vitamínu C.
Taktiež obsahuje vlákninu a draslík, čo prispieva k lepšiemu stavu srdca. V nemalej miere sa v grapefruite nachádza aj vápnik , magnézium a fosfor. Vyskytuje sa v ňom aj vitamín B1 a vitamín B5, ktoré podporujú zvyšený prídel energie. Grapefruit tiež obsahuje aj fytochemikálie, vrátane liminoidov a lykopénu. V jadierkach sa nachádzajú bioflavoniody, ktoré zabraňujú množeniu škodlivých vírusov, baktérií a plesní, uľahčujú trávenie.


Grapefruit obsahuje veľké množstvo enzýmov, ktoré sa podieľajú na odbúravaní podkožného tuku, podporujú metabolizmus, čím pomáha znižovať hmotnosť. Je vhodný pre diéty a rôzne kúry aj pre nízky glykemický index, veľký obsah vody a málo kalórii. Grep navyše obsahuje látku Naringin, ktorá stimuluje trávenie, činnosť čriev a celkovo tak detoxikuje a prečisťuje organizmus.
Má antioxidačné účinky, vďaka ktorým zachytáva voľné radikály, posilňuje steny ciev a zabraňuje vzniku krvných zrazenín. Antioxidanty podporujú produkciu kolagénu, ktorý má pozitívny účinok pleť, spomaľuje starnutie pokožky, vyhladzuje vrásky. Grapefruit obsahuje aj látky, ktoré sú spájané s prevenciou voči rakovine.

Látka Naringenín obnovuje poškodenie v DNA, čím pomáha brániť aj pred šírením rakovinových buniek.
Znižuje aj hladinu zlého cholesterolu, predchádza tak srdcovo-cievnym ochoreniam, artritíde. Kyselina salicylová funguje pomáha liečiť infekcie. Charakteristická horká chuť grepov je spôsobená látkou naringin. Pôsobí priaznivo na trávenie, reguluje črevnú činnosť, prečisťuje organizmus a podporuje látkovú výmenu.

Aké sú pozitívne účinky grapefruitu na ľudský organizmus?

- posilňuje cievne steny,
zabraňuje vzniku krvných zrazenín

- zmierňuje kŕčové žily a reumatizmus

- znižuje hladinu zlého cholesterolu

- pomáha pri spaľovaní tukov,
podporuje látkovú premenu cukrov
- hydratuje a regeneruje kožu

- podporuje liečbu akné,
ekzémov, alergických reakcií

- stimuluje imunitný systém,
znižujú riziko infekčných chorôb

- prečisťuje organizmus,
reguluje činnosť čriev

Dezert, z ktorého sa nepriberá!

Sympatické menšie ovocie prináša radosť labužníkom, ale aj ľuďom, ktorí si strážia hmotnosť, či diabetikom. Jahody obsahujú málo glukózy a fruktózy, až 90% vody – dokáže zahnať smäd a doplní potrebnú energiu unavenému organizmu.
Obsahujú bielkoviny, zložené sacharidy, minimum tuku, vlákninu, vápnik, antioxidanty, karotén, kyselinu listovú, vitamíny A, B, C, E a K, draslík, horčík, fosfor, železo, sodík, mangán a meď. Jahody patria spolu s čučoriedkami a brusnicami k najsilnejším potravinovým antioxidantom vôbec. Majú aj protizápalový a antibakteriálny účinok, pomáhajú pri problémoch s trávením, pri liečbe pečene. Železo má priaznivý účinok na krvotvorbu a rast buniek.
Vysoký obsah kyseliny citrónovej a jablčnej má na tráviaci systém dezinfekčné účinky a zlepšuje vstrebávanie železa z rastlinných potravín. Vláknina, pektín má priaznivý účinok tráviaci trakt a srdcovo-cievny systém, znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi. Vápnik prispieva k výžive kostí, zubov a podporuje rast vlasov a nechtov.
Jahody majú upokojujúci účinok. Obsahujú mangán, ktorý pôsobí ako afrodiziakum. Aj preto neprekvapí spojenie jahôd s chvíľami romantiky a hlbokého citu.

Aké sú pozitívne účinky jahody na ľudský organizmus?

- majú detoxikačný účinok, pomáhajú zbavovať
telo toxínov a odpadových látok

- majú protizápalový a antibakteriálny účinok

- pomáhajú pri poruchách trávenia,
priaznivo pôsobia pri liečbe pečene

- pozitívne pôsobia na nervovú sústavu
- majú priaznivý účinok na krvotvorbu
a rast buniek

- znižujú hladinu zlého cholesterolu v tele

- pomáhajú stavu kostí a zubov,
podporujú rast vlasov a nechtov

- účinkujú ako afrodiziakum

Antioxidantová bomba!

Táto u nás veľmi obľúbená plodina sa už dlhší čas stáva predmetom diskusií, či ju zaradiť k ovociu alebo zelenine. Čo je ale úplne jasné, sú jej priaznivé účinky na organizmus. Zrelé plody paradajky sú bohaté na vlákninu. Obsahuje A, B, E a C vitamín, ktorý je tu zastúpený vo veľkom množstve, takže hravo pokryje odporúčanú dennú dávku. Paradajky pôsobia priaznivo aj na poruchy trávenia a veľké množstvo kyseliny žalúdočnej. Obsahujú ľahko stráviteľné cukry a organické kyseliny, podporujúce imunitu. Zastúpenie má aj veľký počet minerálov, ako draslík, sodík, horčík, fosfor, železo, zinok. Draslík je vynikajúci ako prevencia srdcovocievnych chorôb. Znižuje krvný tlak. Okrem srdcovo-cievnych chorôb pomáha pri liečení rôznych porúch trávenia. Slúži ako odvodňovací prostriedok.


Paradajky tiež obsahujú kyselinu jablčnú (tvoria polovicu všetkých kyselín rajčiny), pektíny. Dôležitý je obsah bioflavonoidov (rutín, kvercetín), ktoré majú antioxidačné vlastnosti, posilňujú kapiláry a pôsobia antiskleroticky a protizápalovo. Cholín znižuje obsah zlého cholesterolu v krvi, preventívne pôsobí proti tukovej degenerácii pečene, zvyšuje imunitu organizmu, podporuje tvorbu hemoglobínu.
Povzbudzujú chuť do jedla, stimulujú trávenie a brzdia rast škodlivých baktérií v črevách.

Farbivo Lypokén sa nachádza v šupke a tejto zelenine dodáva charakteristickú červenú farbu. Má antioxidačné účinky, ktoré ničia voľné radikály, čím sú paradajky účinné aj v prevencii pred rakovinou žalúdka, kože, pľúc, prostaty a prsníka.

Aké sú pozitívne účinky paradajky na ľudský organizmus?

- posilňuje cievne steny, zabraňuje vzniku
krvných zrazenín

- zmierňuje kŕčové žily a reumatizmus

- znižuje hladinu zlého cholesterolu

- pomáha pri spaľovaní tukov,
podporuje látkovú premenu cukrov
- hydratuje a regeneruje kožu

- podporuje liečbu akné, ekzémov,
alergických reakcií

- stimuluje imunitný systém,
znižujú riziko infekčných chorôb

- prečisťuje organizmus,
reguluje činnosť čriev

Svieža dávka imunity!

Pomaranče patria medzi najpopulárnejšie a najčastejšie pestované ovocie na svete. U nás kedysi výlučne sezónne (vianočné) ovocie, má vynikajúcu chuť a veľké množstvo živín. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C a ďalších antioxidantov, flavonoidov, kvercertinu, hesperidínu, provitamínu A kyseliny listovej zvyšujú odolnosť organizmu proti vírusovým a bakteriálnym infekciám, podporujú imunitu, čím sú vhodnou prevenciou proti nachladnutiu a chrípke. Kyselina listová má priaznivý účinok na tráviacu sústavu, podporuje tvorbu žalúdočnej kyseliny, reguluje trávenie. Zvyšuje krvotvorbu a dôležitú funkciu plní aj pri vývoji nervovej sústavy plodu. Kyselina citrónová uľahčuje vylučovanie toxických látok z tela. Vitamín C sa podieľa na metabolizme buniek, aktivizuje činnosť žliaz, zlepšuje fyzické aj duševné zdravie, dodáva energiu a zlepšuje náladu.


Antioxidanty v pomarančoch urýchľujú proces hojenia rán, zabraňujú tvorbe voľných radikálov a usadzovaniu cholesterolu v stenách ciev, zlepšujú prietok krvi, regulujú krvný tlak. Sú tak prevenciou pred vznikom artériosklerózy, infarktom a mozgovou mŕtvicou.
Zvyšujú tiež vstrebávanie železa, a tým zlepšujú okysličenie mozgu a pamäť. Hladinu zlého cholesterolu v krvi znižuje aj rastlinná vláknina, pektín, ktorá je v dužine pomaranča.
Vzhľadom na obsah karotenoidov a ďalších antioxidantov sú pomaranče účinné aj v prevencii makulárnej degenerácie sietnice. Okrem vitamínu C sa v pomarančoch nachádzajú vitamíny skupiny B, a to najmä vitamín B1 a B2.

Napriek svojej kyslejšej chuti patria pomaranče medzi zásadotvorné potraviny.
Vitamín C chráni pleťové bunky pred voľnými radikálmi a podporuje tvorbu kolagénu, pomáha tak udržiavať pleť pružnú a pevnú. Biotín zasa oživuje a omladzuje pleťové bunky a kyselina pantoténová ovplyvňuje kvalitu vlasov, podporuje ich rast i tvorbu pigmentu. Vysoký obsah vápnika, horčíka a fosforu pomáha pri obnove kostí a zubov.
Vitamín C má aj schopnosť potláčať účinky histamínu, ktorý spúšťa prejavy alergií.
Je dokázané, že pomaranče majú výrazné protizápalové vlastnosti a dokážu až o päťdesiat percent znížiť riziko niektorých druhov rakoviny, najmä tráviaceho traktu.

Aké sú pozitívne účinky pomaranča na ľudský organizmus?

- má zásadotvorný účinok, bojuje proti
infekciám, alergiám

- spevňuje bunkové steny, zlepšuje prietok krvi,
chráni pred infarktom, mŕtvicou

- znižuje hladinu zlého cholesterolu

- zvyšuje obranyschopnosť organizmu, pomáha
v boji proti vírusovým ochoreniam
- zlepšuje okysličenie mozgu, pamäť

- podporuje rast vlasov, tvorbu pigmentu,
ovplyvňuje pružnosť a pevnosť pleti

- dodáva energiu, zvyšuje fyzickú i duševnú
vitalitu ľudí

- podporuje tvorbu žalúdočnej kyseliny,
upravuje trávenie, prečisťuje organizmus

Céčkový šampión!

Čierne ríbezle obsahujú najviac vitamínu C zo všetkých pestovaných druhov ovocia (150 až 220 mg v 100 g ovocia). Vitamín C pôsobí proti infekčným chorobám, pri tvorbe väziva, regenerácii kostí, pri hojení rán. Známy je aj jeho účinok proti kôrnateniu ciev. Vďaka rutínu a citrínu sú tmavé bobule vhodné pre ľudí s kŕčovými žilami.
Majú pozitívny vplyv na náš mozog, priaznivo pôsobia na pamäť. Požívajú sa pri rôznych zápalových ochoreniach dýchacích ciest. Vplývajú aj na naše nervy a majú na nás upokojujúci účinok.
Taktiež ovplyvňujú činnosť svalov, zlepšujú našu koordináciu a chránia zrak rovnako ako aj mrkva. Pozitívne pôsobia aj na trávenie, zlepšujú najmä problémy s vyprázdňovaním. Pomáhajú pri hnačke a uľavia pri problémoch s trávením. Pôsobia močopudne a často sa používajú pri liečbe zápalu močových ciest. Obsahujú aj vitamíny skupiny B, flavóny, draslík, mangán, horčík a železo. Práve vďaka nemu sú skvelé pri tvorbe krviniek a používali sa od nepamäti aj pri chudokrvnosti. Zlepšujú aj činnosť srdca a ciev.


Ríbezle harmonizujú činnosť žliaz s vnútorným vylučovaním. Pomáhajú pri kožných reakciách z precitlivenosti. Udržiavajú normálny krvný tlak, pôsobia proti únave a migrénam. Ovplyvňuje aj kŕčové žily a pôsobia na stav kostí a kĺbov.

Pomáhajú udržiavať v ženskom organizme hormonálnu rovnováhu a optimálnu činnosť ženských orgánov. Všetky druhy ríbezlí obsahujú flavonoidy a polyfenoly, ktoré majú výborný antioxidačný účinok. Znižuje sa tak pravdepodobnosť srdcovo-cievnych chorôb a niektorých typov rakoviny.

Aké sú pozitívne účinky ríbezlí na ľudský organizmus?

- stimulujú imunitný systém, znižujú riziko
infekčných chorôb

- účinkujú proti kôrnateniu ciev, pomáhajú ľuďom
s kŕčovými žilami

- pôsobia protistresovo, majú upokojujúci účinok

- pomáhajú pri hnačke, problémoch s trávením
- podporujú krvotvorbu

znižujú hladinu zlého cholesterolu v tele

- pomáhajú stavu kostí a zubov, podporujú
rast vlasov a nechtov

- účinkujú ako afrodiziakum

Což takhle dát si špenát!

Hoci sa táto listová zelenina neteší veľkej popularite medzi deťmi, vysokým obsahom veľkého množstva bielkovín, vlákniny a ďalších živín, patrí špenát medzi najvýživnejšie potraviny vôbec. Prispieva tak k správnemu rastu organizmu najmä u detí.
Špenát obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálnych látok. Okrem železa obsahuje aj vápnik, horčík, zinok či selén. Tieto minerálne látky podporujú zdravé zuby, kosti, nervy a metabolizmus v organizme. Železo je dôležité pre krvotvorbu a okysličovanie tkanív. Horčík pomáha metabolizmu látok, správnej funkcii svalov, srdca, mozgu. Táto zelenina neobsahuje takmer žiadny tuk.
Špenát prospieva srdcu. Jeho antioxidačné vlastnosti dokážu predísť škodlivej oxidácii cholesterolu, chráni tak srdce a cievy pred nebezpečenstvom. Horčík zas zabezpečuje zdravý krvný tlak, rovnako ako draslík, pričom špenát zároveň obsahuje málo sodíka, ktorého nadbytok tlak zvyšuje. Špenát pomáha chrániť mozog pred typickými prejavmi starnutia. Dokáže si poradiť aj s problémami zraku, dokonca aj pri vekom spôsobenej makulárnej degenerácii. Je totiž dobrým zdrojom betakaroténu či luteínu, ktoré prospievajú očiam. Betakarotén je antioxidant chrániaci telo pred voľnými radikálmi, zbavuje ho ťažkých kovov a prispieva tak k prevencii rôznych civilizačných chorôb. Špenát obsahuje viac ako desať rôznych flavonoidov, ktoré majú antioxidačné účinky. Taktiež obsahuje karotenoid neoxantín, ktorý ničí bunky rakoviny prostaty. Flavonoid zvaný kaempferol zas znižuje riziko vzniku rakoviny vaječníkov.

Vitamín K, ktorý nájdete práve v špenáte, dokáže zadržiavať vápnik v kostiach, takže sú pevnejšie. Okrem spomínaných pozitívnych účinkov dokáže špenát zabrániť vzniku vredov a vďaka rozmanitým fytonutrientom a pigmentom chráni pokožku pred negatívnymi účinkami slnečného žiarenia, pred škodlivým UV žiarením.
Vitamíny skupiny B, najmä biotin, niacin, či kyselina listová sú dôležité pre rast vlasov, nechtov, kože, zdravý spánok a látkovú výmenu, silné srdce a cievny systém. Kyseliny listová je v tehotenstve prospešná pre zdravý vývoj plodu.
Špenát má výrazne priaznivý vplyv na celkové zdravie človeka, keďže obsahuje široké spektrum zdraviu prospešných látok s univerzálnym účinkom.

Aké sú pozitívne účinky špenátu na ľudský organizmus?

- posilňuje imunitu, mozog

- podporuje krvotvorbu, bojuje proti chudokrvnosti

- pôsobí proti kardiovaskulárnym ochoreniam,
znižuje krvný tlak

- priaznivo pôsobí na nervovú sústavu
- má priaznivé účinky na činnosť srdca

- podporuje látkovú výmenu

- preventívne pôsobí proti rakovine a iným
civilizačným chorobám

- spomaľuje starnutie organizmu,
pomáha pri kožných ochoreniach, akné

Nenápadný liečivý koreň!

Zázvor, alebo Ďumbier lekársky, je už dlhé veky známy svojimi liečivými účinkami na ľudský organizmus. Obsahuje totiž viacero výnimočných látok, napr. gingerol (robí zázvor štipľavým), vitamíny a minerály, antibiotické látky, či éterické oleje, .
Gingerol svojím účinkom pôsobí ako kyselina acetylsalicylovú (aspirín). Zlepšuje prietok krvi, tlmí jej zrážanlivosť, čím prispieva k ochrane srdcovo-cievneho systému. Podobne ako aspirín, znižuje riziko infarktu, artériosklerózy, tlmí bolesti hlavy. Zázvor má účinky podobné antibiotikám, teda dokáže likvidovať nebezpečné baktérie v tele.
Stimuluje činnosť srdca, prietok krvi a znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení. Je vhodný pri nadmernom zrážaní krvi a vytváraniu krvných zrazenín.
Podporuje imunitu – všetky vitamíny, éterické oleje a antibiotické látky zvyšujú prirodzenou formou imunitný systém Zlepšuje trávenie – pozitívne ovplyvňuje fungovanie žalúdka a čriev. Podporuje správne vyprázdňovanie, teda odstraňuje zápchu.

Pomáha aj pri hnačkách, kde účinne odstraňuje vírusy z črevného systému . Zmierňuje nafukovanie, žalúdočné ťažkosti, koliky, podporuje metabolizmus.
Detoxikuje telo – zvyšuje činnosť pečene, ktorá pomáha prečistiť telo od toxínov, užíva sa pri ozdravných kúrach . Dokáže dodať energiu, zahriať organizmus a pomáha pri svalových ťažkostiach.
Zázvor má aj protirakovinové účinky, pomáha zastavovať rast rakovinových buniek najmä v oblasti hrubého čreva.

Aké sú pozitívne účinky zázvoru na ľudský organizmus?

- má antibiotické účinky,
likviduje škodlivé baktérie v organizme

- má protizápalový a antibakteriálny účinok

-zlepšuje činnosť srdca, prietok krvi,
znižuje riziko infarktu

- podporuje imunitu
- detoxikuje telo, podporuje činnosť pečene,
zbavuje organizmus toxických látok

- znižujú hladinu zlého cholesterolu v tele

- dodáva telu energiu,
pôsobí ako afrodiziakum

- má protirakovinové účinky